Σταύρος Ψυλλάκης ο Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνας, που τον κέρδισε η Τέχνη του Κινηματογράφου.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Γεννήθηκε στα Χανιά το 1954.
Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού Ε.Μ.Π. [Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΑΘΗΝΑ
Πτυχίο Σκηνοθεσίας από τη σχολή Ε. ΧΑΤΖΙΚΟΥ.
Υπότροφος του Γαλλικού κράτους στο Παρίσι. Σκηνοθεσία ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN (ιδρυτής JEAN ROUCH). Θεωρητική & πρακτική εκπαίδευση σε video & film 16mm.
Συνεργασία σε ταινίες των Λ. Παπαστάθη, Δ. Θέου, Σ. Τορνέ.
Συνεργασία στη δημιουργία ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΠΤΙΚ/ΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ του Iδρύματος Tεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στην Κρήτη. Σκηνοθεσία ή/και Διεύθυνση Παραγωγής σε ντοκιμαντέρ του I.Μ.Σ.
Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με :
Σκηνοθεσία & παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ.
Σκηνοθεσία & παραγωγή βιομηχανικών & εκπαιδευτικών διαφημιστικών ταινιών.

Πρόσφατα ντοκιμαντέρ του κ.Σταύ Ψυλλάκη 

Λιγα λόγια την ταινία ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη:

Ο Σταύρος Ψυλλάκης συναντά τον Γιώργο Μανιάτη

«για πολύ σοβαρούς λόγους»

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 6 Μαρτίου 2019
Σκηνοθέτης: Σταύρος Ψυλλάκης
Παραγωγός: Σταύρος Ψυλλάκης
Υποψηφιότητες: Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας τεκμηρίωσης

Ενα πορτρέτο που μοιάζει με μια μικρή ιστορία του κόσμου από την αρχή φιλοτεχνεί ο Σταύρος Ψυλλάκης στο «Για Χωρίς Λόγους: Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη», έχοντας απέναντι στην κάμερά του – ανοιχτό βιβλίο – έναν άνθρωπο που δεν χωράει σε λέξεις, εικόνες και συμβατικούς ήχους.

Ο Γιώργος Μανιάτης γεννήθηκε το 1939 στη Μεσσήνη και μεγάλωσε στο Νέο Ψυχικό. Στα 15 του χρόνια γράφτηκε στη Σχολή Ναυτοπαίδων Πόρου και σε ηλικία 17 ετών εγκατέλειψε τις σπουδές του και εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο, όπου εργάστηκε σε ανθρακωρυχείο. Τον επόμενο χρόνο έφυγε στο Παρίσι, κατατάχτηκε στη Λεγεώνα των Ξένων και βρέθηκε στην Αλγερία κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της, το 1959. Παρέμεινε λεγεωνάριος επί τρεισήμισι χρόνια, καταγράφοντας τη βαρβαρότητα των Γάλλων εναντίον των Αλγερινών, απέδρασε από τη Λεγεώνα και κατάφερε να γυρίσει στην Ελλάδα, περιπλανώμενος μέσα από την έρημο Σαχάρα, το 1961.

Στη συνέχεια δημοσιοποίησε την περιπέτειά του στο βιβλίο του «Δραπέτευσα από τη Λεγεώνα των Ξένων: Το τρίτο αντάρτικο: Αλγερία 1957-1961», με αποτέλεσμα να καταδικαστεί από τις Γαλλικές αρχές.

Εδώ θα δείτε το Τρέιλερ της ταινίας

 

 

Ένα ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη

με σπλαχνική διάθεση απέναντι στη Ζωή

Σύνοψη

Με αφετηρία γιατρούς και προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ που πάσχουν οι ίδιοι από καρκίνο, παρακολουθούμε αυτήν τη ξεχωριστή ομάδα ασθενών καθώς συνεχίζουν να εργάζονται στο νοσοκομείο.

Από το σοκ της πρώτης φοράς που το ακούει κάποιος, έως την εμπειρία του «… έμαθα να ακούω το χρόνο», ο καρκίνος από απειλή θανάτου γίνεται δάσκαλος ζωής γι’ αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο προσθέτοντας χρόνια στη ζωή τους, αλλά και προσθέτοντας ζωή στα χρόνια τους.

Ένα ακόμη ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη (Άλλος δρόμος δεν υπήρχε, Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν), για την υπαρξιακή κατάσταση του ανθρώπου όταν βρίσκεται σε οριακές καταστάσεις.

Δείτε το trailer

Συντελεστές

σενάριο- σκηνοθεσία & δ. παραγωγής: Σταύρος Ψυλλάκης

από μια ιδέα του Νίκου Καρβούνη

διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Πάλμας

πρωτότυπη Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας

μοντάζ: Σπύρος Κόκκας

ηχολήπτης: Σταύρος Ψυλλάκης

σχεδιασμός ήχου: Βαγγέλης Φάμπας – Σπύρος Κόκκας

βοηθοί παραγωγής: Νέστορας Γουσέτης – Λευτέρης Πατεράκης

συνεργάτης παραγωγός: Νικόλας Πανουτσόπουλος

παραγωγός: Σταύρος Ψυλλάκης

χορηγοί: Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Safe Blood BioAnalytica Α.Ε.,

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών

Γιατρών Ελλάδας

συμπαραγωγός: Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

με την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ.

και τη σελίδα της ταινίας στο Facebook http://www.facebook.com/Metaxalisteningtotime

 

 

 

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στη Κρήτη, ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού επιβίωσε, ακόμα και όταν ο Εμφύλιος τέλειωσε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αντάρτες αυτοί, παράνομοι και επικηρυγμένοι, κρύβονταν για 14 περίπου χρόνια στο Ν. Χανίων, ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ. Το 1962, 6 από αυτούς δραπέτευσαν, και μέσω Ιταλίας, έφτασαν στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκαν όλοι τους το 1976, διαγραμμένοι από το Κόμμα. Οι 3 ζουν (ζούσαν) και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας.
Παρακολουθούμε την ιστορία κάποιων ανθρώπων, σε απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα συνθήκες, που δίνουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας και ένα παράδειγμα στάσης ζωής, δυσεύρετα στην εποχή μας. “Πρωταγωνιστές” και “αφανείς” ήρωες αυτής της ιστορίας, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρκώνουν κάτι πολύ σημαντικό: βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του.
Η ταινία έγινε με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή.

 

Εδώ θα δείτε την ταινία

 

 

Τρεις μουσικοί “σχολιάζουν” την ταινία

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ του Σ. Ψυλλάκη

Τρεις μουσικοί, Μία ταινία, Ένα σχόλιο !!!
Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης ο Δημήτρης Σιδέρης και ο Γιάννης Παπατζανής – τρεις μουσικοί με μακρά διαδρομή και ιδιαίτερες ευαισθησίες – καταθέτουν το μουσικό σχόλιο τους για την ταινία ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ του Σταύρου Ψυλλάκη.
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 Πνευματικό Κέντρο Χανίων μετά την προβολή της ταινίας στο κλείσιμο του 4ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων/CFF.

 

Επιλεκτική Φιλμογραφία

2012 ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο (doc., 87΄) (2ο Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας).

2011 Μυλωνογιάννη 120, Χανιά (επεισόδιο της σειράς Docville για ΕΡΤ) (doc., 45΄)

2011 Στράτος-Alice Anne (επεισόδιο της σειράς ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ για ΕΡΤ) (doc., 45΄)

2011 Προκόπης-Καρολίνα (επεισόδιο της σειράς ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ, για ΕΡΤ) (doc., 45΄)

2011 Φιλιππίνες (επεισόδιο της σειράς ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, για ΝΕΤ) (doc., 45΄)

2009 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε (doc., 87΄) (Βραβείο κοινού στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας ? Όψεις του κόσμου, 1ο Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας & 1ο Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου).

2005 Πολλά μπορούμε να κάνουμε (doc., 62΄)

2005 Τιροθέα – Λιανοκλάδι (doc., 28΄)

2002 Οι φύλακες της μνήμης (doc., 57΄)

2001 Α.Β.Ε.Α. ο πηγμένος χρόνος (doc., 28΄)

2001 Ήρθαμε εδώ (doc., 52΄)

2000 Η ζημιά του σπασμένου καθρέπτη (doc., 56΄)

2000 Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν (doc., 52΄) (Ειδικό βραβείο καλύτερου ελληνικού δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας & βραβείο Καλύτερης Ελληνικής ταινίας (εξ ημισείας με το ντοκιμαντέρ «Η άδεια») από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών).

Εδώ θα δείτε την ταινία 

Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών φιλοξενεί τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ στην «Εκκλησία του Δήμου», το χώρο που καθημερινά συναλλάσσονται και συνομιλούν, εκεί που άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει λόγο. Στο χώρο που καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά.

Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων ασθενών, εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Δανία.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ, μέσα από τον παράλληλο λόγο των δυο ομάδων, προσπαθεί να ακούσει το λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας.

Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει.


Χρονιά Παραγωγής:

1998

Σκηνοθέτης:

ΨΥΛΛΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Είδος:

ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 

 

 

1999 Πειραιάς – Χυτήριο δυο αιώνων (doc., 30΄)

1995 Σφακιά – Η χώρα των φαραγγιών (doc., 25΄)

1994 Τ’ αδέρφια (doc., 62΄)

1993 Το μυστικό (doc., 59΄)

Άλλες ταινίες:

 ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΟΜΑ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ 

 

Οι επιζώντες- Σταύρος Ψυλλάκης

 

 

«ΟΛΥΜΠΙΑ»

Ο καρκίνος της χτυπά την πόρτα ενω είναι τριών μηνών έγκυος

 

 

 

 

Eγώ το φιλο μου το Σταύρο Ψυλλάκη τον γνώρισα στην Καλαμάτα 

στα πρώτα χρόνια του Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 

και έμαθα  πολλά για την τέχνη του ντοκιμαντέρ και όταν ήθελα την βοήθειά του ήταν πάντα με το χαμόγελο όπως είναι οι Κρητικοί.

Σε ευχαριστώ μεγάλε δάσκαλε.

 

Διεύθυνση παραγωγής : Φώτης Κουτρουμπής

KALAMATATV                               kalamatatv.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.